9,1
1.710 beoordelingen
Terug naar overzicht
TOY_RELAX_2024_HUB_VLV_IMG_LIFESTYLE_09

Verkeerde brandstof getankt, wat nu?

Wat moet je doen als je diesel hebt getankt voor je benzineauto of andersom?

Het is een nachtmerrie: per ongeluk de verkeerde brandstof tanken en er dan pas na kilometers achter komen… Misschien een schrale troost, maar het kan echt iedereen overkomen, of je nu een doorgewinterde autorijder bent of een beginnende automobilist. Wat moet je doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt en al hebt gereden?

Verkeerde brandstof getankt, wat nu?

De verkeerde brandstof tanken gebeurt vaker dan je misschien zou verwachten. De ANWB helpt dagelijks automobilisten die aangeven diesel te hebben getankt in hun benzineauto, of andersom. Maar wat doe je als je erachter komt dat je verkeerd getankt hebt? Het belangrijkste is om direct actie te ondernemen. Draai de contactsleutel niet om. Zo voorkom je dat de brandstofpomp aangaat en de brandstof rondpompt. Ben je al onderweg, stop dan zo snel mogelijk (maar veilig) om schade te beperken en bel de Toyota Pechhulpservice of wegenwacht. 

TOY_RELAX_2024_HUB_VLV_IMG_LIFESTYLE_14
TOY_RELAX_2024_HUB_VLV_IMG_SERVICE_32
Benzine getankt in een dieselauto

Als het gaat om de verkeerde brandstof tanken, wordt er het vaakst benzine getankt in een dieselauto. Het is direct ook een kostbare vergissing, want een dieselmotor kan flinke schade oplopen als die in aanraking komt met benzine. Diesel heeft namelijk een smerende functie, terwijl benzine een ontvettende werking heeft. Dit is de reden dat er schade ontstaat aan een hogedrukpomp en de dieselverstuivers die de brandstof in de motor (of cilinder) inspuiten. In het meest ideale geval kom je erachter vóórdat je de motor start. Draai het contact niet om en start de motor niet!

Gevolgen van benzine in een dieselauto

Als de benzine al in het brandstofsysteem zit van een dieselauto – ook al is het slechts in een kleine hoeveelheid – is de schade meestal aanzienlijk. Niet alleen moet de benzine uit de auto gepompt worden, maar het hele brandstofsysteem moet worden afgetapt en schoongespoeld. Ook leidingen, verstuivers en filters moeten worden vervangen. Een klus waar een garage lang mee bezig is. Bovendien zijn het allemaal kostbare onderdelen. Voorkom dus te allen tijde dat de motor draait als benzine is getankt. Bij een kleine hoeveelheid kan de grootste schade soms pas na duizend kilometer optreden.

TOY_RELAX_2024_HUB_VLV_IMG_SERVICE_20
Diesel getankt in een benzineauto

Wanneer je diesel tankt in een benzineauto zijn de gevolgen minder desastreus dan omgekeerd. Desalniettemin blijft het uiteraard wel vervelend. Het ‘voordeel’ is dat de ontstekingstemperatuur van diesel veel lager is dan voor benzine. Een benzinemotor zal daarom snel stoppen als de diesel in het brandstofsysteem komt. Vaak kom je weg met het leegpompen van de tank en een setje nieuwe bougies. Wacht je te lang met het leegpompen kan er onverbrande diesel bij de motorolie komen, die op zijn beurt de eigenschappen van de olie aantast. Het advies is dus ook om altijd ook de motorolie en het oliefilter te vervangen.

Minder gevallen van verkeerde brandstof tanken

Toch wordt er in de laatste jaren steeds minder verkeerd getankt. Dat heeft er enerzijds mee te maken dat de kleuren en bordjes bij de tankstations duidelijk zijn geworden, evenals de aanduiding in de tankklep van de auto. Anderzijds past het vulpistool van benzine vaak niet in de tankopening van een dieselauto en omgekeerd. In het buitenland is de aanduiding van de brandstofsoort vaak minder duidelijk. Goed opletten dus, ook met een huurauto bijvoorbeeld.

Bekijk Toyota Pechhulp Inschrijven Toyota nieuwsbrief